BORSAMIZ FAALİYETLERİ BASINLA PAYLAŞILDI

2024 yılı faaliyetlerimizin değerlendirildiği basın toplantımız Bandırma Ticaret Borsası Meclisi ve Yönetim Kurulunun katılımlarıyla yapıldı. Toplantının açılış konuşmasını yapan Meclis başkanımız Recep Güngör, şu ifadeleri kullandı:

“2023-2026 yılları arası stratejik planımızla ilgili hedeflerimize belirlediğimiz sürelerde ulaşmış olmanın haklı gururuyla karşınızdayız. İlk hedefimiz tarım sektöründe nitelikli istihdamın arttırılması amacıyla Bandırma On Yedi Eylül Üniversitesi Ziraat Fakültesinin yeniden açılmasını sağlamaktı. Bandırma Ticaret Odamızla birlikte Ankara’da yaptığımız görüşmeler, hazırlamış olduğumuz çalışmalar sonucu fakültemizin kuruluş kararı yayınlandı. Yılsonunda yaptığımız Akreditasyon İzleme Komisyonu toplantısında, hedefimizi 2026 yılı sonuna kadar Fakültemizin öğrenci alımına başlaması olarak revize ettik. 2025 yılında fakültemizin bina yapımına destek olmak amacıyla Borsamızda bir lansman toplantısı düzenledik”

Güngör tarımın ülkemizin can damarlarından biri olduğunu vurgulayarak “Basın mensuplarımızdan Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Ziraat Fakültesinin inşaatı için yapılan kampanyayla ilgili olarak konuyu gündemde tutarak destek olmanızı rica ediyoruz.” dedi.

Bandırma Ticaret Borsasının 2023-2026 yılı stratejik planında yer alan hedeflerle ilgili Meclisin yaptığı çalışmaları da değerlendirerek, “Stratejik hedeflerimizden biri de tarımda yeni teknolojilerin kullanımının arttırılmasıydı. Güney Marmara Kalkınma Ajansına tarımda dijitalleşmeyle ilgili hazırladığımız çok önemli bir projemiz var. Önümüzdeki aylarda inşallah bu projenin müjdesini de sizlerle paylaşacağız. Üyelerimizle yaptığımız görüşmeler ve toplantılarda en önemli sorunlardan birinin mesleki eleman ihtiyacı olduğunu gördük. Mesleki eğitimle ilgili hazırladığımız bir anketimiz var. Üyelerimize uygulamaya başladık. Buradan çıkacak sonuçlara göre Bandırma Ticaret Borsası Meclisi olarak gereken girişimlerde bulunacağız. Çünkü ihtiyaçları tespit etmeden önlem alınmayacağını çok iyi biliyoruz. Üyelerimizin ihtiyacı olan ara elemanların yetiştirilmesi, bu yetiştirilen elemanların iş garantilerinin olması stratejik hedefimizde bizi başarıya götürecektir” dedi.

Borsamızı nasıl daha ileriye taşırız düşüncesiyle geçmişten bugüne gelen Yönetim Kurullarıyla birlikte 2011 yılından bu yana çok önemli projelere imza attıklarını vurgulayarak, “Bandırma Ticaret Borsası projelerle büyüyen, kendini geliştiren bir kurum. 2011 yılından bu yana 8 projeyi tamamladık, onaylanma sürecinde olan 2 tane de projemiz var. Borsamızın kaynaklarının etkin olarak kullanımının sağlanması için yatırımlarımızı yapmadan önce fizibilite çalışması yapıyoruz. Örneğin Lisanslı depoculuk yatırımımızdan önce fizibilitemizi yaptık, bölgemiz için ne kadar faydalı olduğunu gördük ve yatırım kararı aldık. Şu an 60 bin ton kapasiteli lisanslı depolarımızın doluluk oranına baktığımızda ne kadar yerinde bir yatırım olduğunu görüyoruz. Devam eden karma URGE projemizle katılımcı 18 firmamızın ihtiyaç analizlerini gerçekleştirdik. Buradan çıkacak sonuçlara göre eğitim ve yurtdışı pazarları belirleyeceğiz. Yine Kalkınma Ajansı ve Ticaret bakanlığımızın güdümlü proje desteğiyle Gıda ve Yem Analizleri kalite ve Test Merkezini yıl sonuna kadar üyelerimizin hizmetine sunacağız. Proje kapsamında alınacak olan cihazların ihalesini Mayıs ayı içerisinde gerçekleştireceğiz. Akdeniz Havzasında sınır ötesi işbirliği programına hazırladığımız AB projemiz onay sürecinde. Üyelerimize, üreticilerimize ve bölgemize yönelik hazırladığımız vizyoner projelerimiz, Borsamızın gurur kaynağı” dedi.

Ticaret Borsası olarak çok çeşitli meslek gruplarından üyelerinin olduğunu söyleyen Güngör, “Meslek ihtisas komisyonlarımız sektörel gelişmenin sağlanması açısından çok önemli toplantılar haline geldi. Komisyon toplantılarımızda sektör temsilcileri biraraya gelerek sorunları çok boyutlu olarak ele alıyorlar. Toplantıların raporları komisyon sorumlularımızca hazırlanıp, sorunların çözümü için ilgili makamlara ulaştırılıyor. Komisyon Başkanlarımız yıl içerisinde basınımıza sektörleriyle ilgili değerlendirmede bulunuyorlar. Meslek İhtisas Komisyonlarımıza basınımızın önünde tekrar teşekkür etmek isterim. Kadın Girişimciler Kurulumuz özellikle kırsal alanda kadın girişimciliğinin yaygınlaşması için yaptığı çalışmalarla; Genç Girişimciler Kurulumuz da genç üreticilerin ve girişimcilerin sayısının arttırılması için yaptığı faaliyetlerle bizlerin göz bebeği. Tüm kurul ve komisyonlarımıza, bunların etkin çalışmalarını koordine eden başta Genel Sekreterimiz olmak üzere tüm personelimize şahsım ve Meclisimiz adına çok teşekkür ederim” dedi.

Yönetim Kurulu Başkanımız Can Ata Tan, 2024 yılı faaliyetleriyle ilgili hazırlanan sunumu Basın Mensuplarıyla paylaştı. Borsamızın 2024 yılı mali verileriyle ilgili değerlendirmelerde bulunarak, “Borsamız her geçen yıl artan işlem hacmiyle 2024 Yılı TOBB Faaliyet raporuna göre 115 borsa içerisinde 10.sırada yer almaktadır. 2023 yılında 44 milyar 534 Milyon TL olan işlem hacmimiz, 2024 yılında %39 artışla 61 Milyar 759 Milyon TL olmuştur. Borsamızda en fazla işlem gören ilk beş ürün ise; Piliç Eti ve Parçaları, Soya Fasulyesi, Küspeler, Mısır ve Buğday olmuştur. 2024 yılında Satış Salonumuzda toplamda 38 bin ton ürün satışından kaynaklı 457 Milyon TL işlem hacmi gerçekleşmiştir” dedi.

2024 yılında Satış Salonuna 138 farklı bölgeden ürün geldiğinin altını çizen Can Ata Tan, “ISO 17025 Akreditasyon belgesine sahip Hububat Laboratuvarımız bölgemizin en etkin, en hızlı ve en güvenilir laboratuvarı olarak hizmet veriyor. Hazırlamış olduğumuz projelerle birlikte analiz çeşitliliğimizi arttırıyoruz” dedi.

Borsaların kurmuş olduğu Lisanslı Depolar arasında 60.000 tonluk depolama kapasitesiyle 4.sırada yer alan Bandırma Borsa Lisanslı Depoculuk A.Ş.’nin 2024 yılı ortalama doluluk oranının %56 olduğunu belirtti.

Projelerin amacının sadece ulusal veya uluslararası fonlardan destek sağlamak için başvuru teklifi hazırlamak olmadığını belirten Can Ata Tan,  “Asıl amaçlanması gereken faaliyet ve kaynak planlaması sonucunda hedeflenen amacın gerçekleşmesi ve sürdürebilirliğin sağlanmasıdır. Bandırma Ticaret Borsası olarak Sürdürülebilir kalkınma amaçları doğrultusunda üyelerimizin sektörel gelişim ve dönüşüm süreçlerine rehberlik etmek amacıyla birçok projeye imza attık ve atmaya devam ediyoruz. Üyelerimizin ürün ve hizmetlerini tanıtabildiği, yeni pazarlara erişebildiği, ulusal ve uluslararası bağlantılar gerçekleştirebildiği karma URGE projemize 18 üyemiz katılım sağladı. Projeye dahil olan üyelerimizin ihtiyaçları analiz edilerek, eğitim ve danışmanlık eksikliklerinin tespit edilmesi, hedef ihracat pazarlarının belirlenmesi ve 36 ay boyunca sürecek olan URGE projesinin yol haritasını oluşturmak için gerekli çalışmalarımıza başladık. Üyelerimizin ihtiyaç analizleri tamamlandı. 2025 yılında eğitim ve B2B faaliyetlerinin yer alacağı yurt dışı ticaret gezilerimize başlayacağız. Yapılacak tüm faaliyetlerin %75’i Ticaret Bakanlığı, %25’i katılımcı firma tarafından karşılanacak. Bu işlerini geliştirmek ve ihracatını arttırmak isteyen üyelerimiz için çok büyük bir fırsat. Bu projeye katılım için üyelerimizin İhracatçılar birliğine kayıtlı ve şirket statüsünde olması yeterli.

Üreten Şehirler Programı ile metropoller dışında çekim merkezleri oluşturarak sanayinin ülke genelinde dengeli gelişimi ve büyüme odağı niteliğindeki şehirlerin uluslararası alanda rekabetçi bir üretim yapısına kavuşması için, işletmelerin küresel üretim sistemlerine entegrasyonunun güçlendirilmesi, şehirlerin uluslararası erişilebilirliğinin ve kentsel yaşam kalitesinin yükseltilmesi, sanayi, teknoloji ve yenilik altyapıları ile beşerî sermaye ve kurumsal kapasitelerinin geliştirilmesi amaçlanmaktadır. Sadece 11 ili kapsayan programda Bandırma Ticaret Borsası olarak 7.500.000,00 TL bütçeli “TR 22 Bölgesi Gıda ve Yem Analizleri Kalite ve Test Merkezi” projemizin yer alması bizim için büyük bir gurur kaynağıdır.

2023-2026 Yılları Stratejik Planımızda yer alan hedeflerimizden biri de tarımda 4.0 uygulamalarının arttırılması ve tarımda dijitalleşmeyle ilgili uygulamaların yaygınlaştırılmasıydı. Güney Marmara Kalkınma Ajansına hazırladığımız Dijital Tarım Uygulamaları projemizle de bu hedefimizi gerçekleştirmiş olacağız.

Borsamız AB Akdeniz Havzası Sınır ötesi işbirliği programı nezdinde Yunanistan, İtalya ve Mısır ülkelerinden 6 katılımcı kuruluş ile ortak bir proje hazırladık ve 2025 yılı içerisinde sonuçlanmasını bekliyoruz. Tarımda Sürdürülebilirlik ve İnovasyon içerikli bu projemizle ilgili programa Bölgemizde tek proje sunan kuruluş olduğumuzu da belirtmek isterim ” dedi.

Ülke ziyaretleri hakkında bilgi veren Can Ata Tan; “Oda/Borsa Akreditasyon sistemi kapsamında üyelerine uzun yıllardır en üst seviye olan A sınıfı Borsacılık hizmetleri sunan Borsamız, bundan sonraki süreçlerinde üyelerinin dünya pazarları ile ticaretine kılavuzluk etmeye devam edecek. İhracat yapan ve yapmak isteyen üyelerimize GTİP kodlarını esas alarak belirlediğimiz mevcut yurtdışı pazarlarıyla ilgili bir bilgilendirme toplantısı yapıyoruz. Toplantı sonrası üyelerimizden yurtdışı seyahat için taleplerini topluyoruz. Seyahati yapacağımız ülkenin konsoloslukları ve ticaret ataşelikleriyle temasa geçip, ikili görüşmeleri ayarlıyoruz. Yurtdışı seyahatlerimizin somut ekonomik adımlarla taçlandırıyoruz. 2024 yılında Karadağ’a düzenlediğimiz iş görüşmeleri etkinliğimiz çok verimli geçti. Heyetimizi o bölgenin iş insanlarıyla aynı masada buluşturup, aynı zamanda Bandırma iş dünyamızın yetkinliklerini de birebir gösterme fırsatı bulduk.  2025 yılında da aynı etkinliğimizi Bakü ve Tiflis’i kapsayacak şekilde planladık” dedi.

Can Ata Tan; “2017-2023 yılları arasında Borsa Tescilinde Üstün başarı gösteren üyelerimize plaket takdimlerini gerçekleştirdiğimiz Ödül Törenimiz TOBB Başkanımız M.Rifat Hisarcıklıoğlu’nun katılımıyla yapıldı. Borsamızın gözbebeği Bandırma Tarım ürünleri Lisanslı Depoculuk A.Ş.’nin temsili açılış törenini de gerçekleştirdik.  Geçmiş dönemlerde görev üstlenmiş olan ve kent ekonomisine önemli katkıları bulunan üyelerimizi unutmadık. Tescil Ödül törenimizde Lisanslı Depoculuk şirketinin kuruluşunda önemli görevler üstlenmiş kurucu Yönetim Kurulu üyelerimize ve Genel Sekreterimize de plaket takdim ettik” dedi.

Bandırma Ticaret Borsası Meclisi ve Yönetim Kurulu olarak mevcut rezerv alanlarımızın genişletilmesi, stratejik planımızda yer alan hedeflerimizin gerçekleştirilmesi amacıyla yer satın almaya ve mevcut alanları revize etmeye devam ettiklerini belirten Can Ata Tan, “ Sadece satın aldığımız yerlerle değil, ileriki zamanlarda Borsacılık ve Ülkemiz Tarımında söz sahibi olacak iştiraklere de ortak olmaya devam ediyoruz. Türkiye Ürün İhtisas Borsasında aracılık faaliyetleri ile aracıların gözetimi ve denetimi hakkında yönetmeliğe dayanılarak kurulan Marmara ÜPAK ve Elüsmarket ÜPAK şirketlerine ortak olduk. Tarımda İnovasyon içerikli birbirinden değerli birçok projenin yer aldığı oluşumda İzmir Tarım Teknolojisi A.Ş.’de kurucu ortak olarak yer alıyoruz. Üyelerimizin kullandığı bürolarımızın kullanım alanlarını genişleterek, altyapı tesisatlarını yeniledik. Modern çalışma ofislerimizin sayısını 24’e çıkartarak, gelen talep önceliğine göre 2024 yılı harman döneminde kendilerine teslim ettik” dedi.

Türkiye Odalar Ve Borsalar Birliği (TOBB) tarafından, Milli Eğitim Bakanlığı ile imzalanan Ulusal Eğitime Katkı Protokolü ile 2023 yılında temeli atılan Anaokulu inşaatımızın 2025-2026 eğitim dönemine yetiştirilmesini beklediklerini belirten Can Ata Tan, “154 ilçeye 154 okul projesine katkı sağlayan TOBB Başkanımız Rifat Hisarcıklıoğlu’na sizlerin huzurunda tekrar teşekkür ederiz” dedi. Eğitime yapılan yatırımlar asla zarar edilmeyeceğinin bilinciyle çalıştıklarına dikkat çekerek, “Borsamızın adını taşıyan Ticaret Borsası okulumuzun 92 kişilik Konferans Salonu, Fen Laboratuvarı ve Akıl ve Zekâ Oyunları Salonunu yeniledik. Okullara, çeşitli kurumlara, şehrimizin tanıtıldığı sosyal ve kültürel faaliyetleri de Kanun ve Yönetmelikler çerçevesinde desteklemeye devam ediyoruz” dedi.

Toplantı, gazetecilerden gelen soruların yanıtlanması ve fotoğraf çekimiyle sona erdi.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.