Tarihçe

17.Eylül.1940 tarihinde faaliyetine başlayan Bandırma Ticaret Borsası Ticaret Bakanlığının teklifi üzerine 30.Temmuz.1940 tarih ve 2/14081 sayılı kararname ile kurulmuştur. Kuruluş tarihine göre ülkemizin 23 üncü borsasıdır. Bandırma Ticaret Borsası 1940 yılından 1952 yılına kadar kiraladığı küçük bir mekanda faaliyet göstermiş daha sonra şehrin merkezinde, aynı zamanda piyasanın da merkezinde bir arsa satın alınarak inşaatına başlanmış ve 12 Ağustos 1954’te bu inşaat, alt katı satış salonu onun üstü hizmet büroları ve en üst iki kat ise memur lojmanı olarak düzenlenmiştir. Şimdi bu yer Eski Borsa Binası olarak anılır ve 2003 yılında yeniden düzenlenerek kiraya verilmiştir.
Bugün Borsamız sitesi içinde üyelerimize ait 94 adet depo, Borsamıza ait 6.677 m2 büyüklüğünde değişik ölçülerde 11 adet depo, 80 tonluk 2 tane elektronik kantar, hububat analiz laboratuvarı, üyelerimiz ve üreticilerimizin çeşitli konularda eğitim amaçlı toplantıların yapıldığı 350 kişilik modern bir konferans salonu, üyelerimizin kullandığı 18 adet büro bulunmaktadır.
Borsamız ilk kurulduğu günden beri satış salonu işlevini tam anlamıyla yerine getirmektedir. Borsamız satış salonu sadece Bandırma ve çevresindeki köylere hizmet vermemekte, bölgemizdeki bir çok üreticinin de ürününü satmak istediği  yer olmaktadır. Satış salonumuzda oluşan fiyatlar bölgemiz hububat piyasasında etkin rol oynamakta, alıcılar ve satıcılar Borsamız fiyatlarını yakından takip etmektedirler. Borsamızda oluşan günlük fiyatlar ilan panosunda, web sitesinde, görsel ve yazılı yerel basında duyurulmaktadır. Güney Marmara Bölgesinde satış salonu bu kadar işlevsel olan tek borsa olarak her geçen gün modernleşme çalışmalarımız devam etmektedir. Hasat döneminde Toprak Mahsulleri Ofisi de buğday alımlarını Borsamız satış salonundan gerçekleştirmektedir. Satış salonumuzun bu kadar işler halde olmasının sebeplerinden biri de üyelerimizin ve üreticilerimizin bizlere duyduğu güvendir. Borsamızda yapılan tüm tescil işlemleri gizlilik esas alınarak gerçekleştirilmektedir.
Ayrıca Borsamız 2012 yılında gerekli altyapısını tamamladıktan sonra yetkili sınıflandırıcı ve ürün senetleri ve alivre sözleşmelerin ticaretinin yürütülmesi için yetki istemiyle Gümrük ve Ticaret Bakanlığına başvurmuştur. Yapılan denetlemelerin ardından yetkili sınıflandırıcı lisansını almış ve ürün senetlerinin alım-satımı için ulusal alanda yetkilendirilmiştir.
Üyelerimizin ve üreticilerimizin gündemi, kanun ve yönetmeliklerdeki gelişmeleri takip etmeleri ve bilinçlenmesi amacıyla her yıl konferans salonumuzda ve diğer salonlarımızda çeşitli etkinlik, panel, seminer ve eğitim toplantıları düzenlenmektedir. Bölgemiz üreticilerinin büyük ilgi gösterdiği toplantılarda uzmanlar,  özellikle iyi tarım uygulamaları ile kaliteli ve verimli ürün yetiştirme konularındaki bilgilerini üreticilerimize aktarmaktadır.