2017 YILI FAALİYETLERİ BASINA TANITILDI

Borsamızın 2017 yılı faaliyetleri ve gelecek dönem projeleri basına tanıtıldı.

Borsamızın Meclis Başkanı İsmail Tunçbilek, Yönetim Kurulu Başkanı Halit Sezgin, Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Şükrü Funda ve Muzaffer Zengin, Yönetim Kurulu Üyesi Ahmet Turan ve Genel Sekreterimiz Ertunç İşbay’ın katıldığı toplantıda 2017 yılında yapılan faaliyetler ve yeni dönemde yapılması planlanan projeler basına tanıtıldı. Basın mensuplarının geniş katılım gösterdiği toplantıda açılış konuşmasını Borsamızın Yönetim Kurulu Başkanı Halit Sezgin Yaptı.

Bandırma Ticaret Borsasının İşlem Hacmi Yüzde 33 Büyüdü!
 
Sezgin konulmasında ülkenin ekonomik durumu ve Türkiye’nin tarım politikaları hakkında bilgi verdi. “Türkiye 2017 son çeyreğinde %11,76 oranında büyüdü. Bu önemli ve güzel bir gelişme. Bununla birlikte tarım ekonomisi ise yüzde 2,8 büyüme gösterdi. Bandırma Ticaret Borsası bölgedeki tarım faaliyetlerinin ve ticaretinin gelişmesine katkı sağlayan en önemli kurumu. Borsamızın  2016 yılında işlem hacmi 3 milyar 239 milyon gerçekleşirken 2017 de yani bu yıl 4milyar 337 milyon lira olarak gerçekleşti.  Bandırma Ticaret Borsası işlem hacmi bakımından yüzde 33,9 büyümüştür. Bandırma ve bölgemiz tarım ticareti açısından gerçekten büyük bir başarı olduğunu düşünüyorum. Başarı birlik ve beraberlik ile geliyor. Bandırma Ticaret Borsası’nın üyelerinin, bölgedeki üreticilerin ve Borsamız personelinin olmak üzere herkesin katkısı var. Biz her zaman belirtiğimiz gibi gerçek anlamda borsacılık faaliyetleri yürütüyoruz. Arz talep kesiştiği yerde en adil bir şekilde fiyatın oluşmasına zemin hazırlıyoruz. Kanun ve yönetmeliklerin izin verdiği ölçüde Gerçek borsacılık faaliyetlerini destekleyen politikalar üretiyoruz, çalışmalar yapıyoruz. Bu politikaların ve çalışmaların olumlu yansımaları da Borsamızın 2017 yılı işlem hacmi rakamlarında görünüyor. Burada oluşan alış-veriş ticareti tüm Bandırma ekonomisine katkı sağlıyor.” Dedi
 
İthalat Değil Yerli Üretim Gerek.
 
Yönetim kurulu başkanımız Halit Sezgin yerli üretimden yana olduklarını belirterek “Ülkemizde tarım ekonomisi sürekli olarak ithalata dayalı olarak ilerlemekte. Bu politikalar  uzun vadede sakıncaları olacak ve yerli üretimi azaltacak. Biz yerli üretimden yanayız. Tarım politikaları bu yönde geliştirilmeli.” Dedi.
Halit Sezgin konuşmasına 2018 yılında olası gerçekleşmesi beklenen tarım politikalarına da değindi.
Sezgin 2018 yılının yaşanması beklenen gelişmeleri şöyle özetledi:
– Küresel iklim değişikliği tarımı tehdit eden en önemli sorun olarak görülüyor. Orman ve Su İşleri Bakan. Sayın Veysel Eroğlu’nun verdiği bilgiye göre Türkiye son 44 yılın en kurak dönemini yaşıyor. Bakanlık tarafından Ulusal Kuraklık Yönetimi Eylem Stratejisi hazırlanıyor.
– Gıda fiyatları ve enflasyon
Geçen yıl olduğu gibi gıda fiyatları ana gündem konularından biri olacak. Her ay enflasyon verileri açıklandığında gıda fiyatlar, gündem oluşturacak. Tarımda ve gıdada yüksek girdi maliyetleri nedeniyle artan fiyatlar tartışılacak.
– Ana gündem ithalat
Tarımda ithalat politikası bu yılda sürdürülecek. Hayvancılık, hububat, bakliyat, yem hammaddeler, bitkisel yağlar. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakan, Sayın Ahmet Eşref Fakıbaba “bende ithalata karşıyım” demesine rağmen 300 bin ton et ithal edileceğini söylüyor. İthalata dayalı tarım politikası kırsalda nüfusun azalmasına, tarımsal üretimin düşmesine neden olurken Türkiye’nin ithalat faturası, büyüyecek.
– Tarım destekleri
Bu yıl çiftçilere 14,8 milyar lira destek ödenecek, bu desteğin 4 milyar lirası hayvancılığa verilecek. Mazot desteğinde çok büyük artış olacak.  Başbakan Sayın Binali Yıldırım’ın Ekim 2016 da açıkladığı çiftçinin mazotunu yarısı bizden taahhüdü nihayet bu yıl yaşama geçirilecek. 2018’de 1,9 milyar lira mazot desteği ödenecek, kırsal kalkınma yatırımlarına 1,7 milyar lira, pamuk üreticilerine 1,5 milyar lira destek ödenecek. Tarım destekleri konusunda bu yıl yeni bir uygulamanın da başlatılması bekleniyor. Bakanlar kurulunun daha önce aldığı karar doğrultusunda sertifikalı tohum kullanmayan çiftçilere tarım desteği ödenmeyecek.
– Buzağı yılı ve hayvancılık
Buzağı yılı ve hayvancılık Gıda Tarım ye Hayvancılık Bakan, Ahmet Eşref Fakıbaba buzağı ölümünün %15’den %5’e düşürülmesi için 2018’i hayvan hastalıkları ile mücadele yılı ve buzağı yılı ilan ettiklerini açıkladı.
– Gübre
Bu yıl gübre konusunda bir ilk yaşanıyor. Amonyum  nitrat gübrelerinin patlayıcı yapımında kullanılmasını önlemek amacıyla tüm gübrelerin karekot ve DNA barkod ile izlenmeye alınması 1 ocak 2018 itibarı ile başladı.” Diyerek 2018 yılı tarım politikaları hakkında basın mensuplarına bilgi verdi.
TEŞEKKÜR
 
Borsamızın geleneksel hale gelerek her yıl düzenlenen “Yıllık Basın Toplantısı” na geniş katılım sağlayan Şehrimizin değerli basın mensuplarına teşekkür ederiz.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.