BANDIRMA’NIN DEPREM HAZIRLIĞI MASAYA YATIRILDI

Mimarlar Odası Bandırma Temsilcisi Mehmet Ali Ozar ve Bandırma İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Gürkan İlgin Bandırma’nın depremselliği ve bu konudaki hazırlık durumunu anlattı.

Borsamız Mayıs ayı olağan meclis toplantısına konuk olan Mimarlar Odası Bandırma Temsilcisi Mehmet Ali Ozar ve Bandırma İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Gürkan İlgin şehrin deprem gerçeğini ele aldı.

Yaptıkları sunumlar ile meclis üyelerimizi bilgilendiren Mehmet Ali Ozar ve Gürkan İlgin şehrin imar durumunu, deprem için yapılması gerekenler ve yapı tekniklerindeki hataları ortaya koydular.

Bandırma’nın Acil Olarak 1/5 binlik Planları Yapılmalı

Mimarlar Odası Bandırma Temsilcisi Mehmet Ali Ozar “Depremden halen ders almıyoruz. Şehrin deprem öncesinde ve sonrasında yapılması gerekenler için bir planı yok. Hem bireysel hem de kamu nezdinde önlemler alınmıyor. Kayıtlara göre şehrin yapı stoğundaki yapıların %70 i eski yapılar. 99 ve öncesi yönetmeliklere göre yapılmış durumda. Bandırma’nın acilen 1/5 binlik planları yapılmalı. Gelecekte büyük bir sanayi ve nüfus öngörülüyor. Ancak bunun için bir çalışma yok. Bu planlar yapılmadığı sürece çarpık yapılaşma oluşacak ve şehirde yapı stoğu ile arsa sorunu devam edecek. Yeni yerleşim yerlerinin planlanması gerek.” dedi. Güneydoğu bölgesinde yaşana depremler sonrasın da halen gerekli önlemlerin alınmadığına dikkat çeken Ozar “Depremden sonra sade birkaç küçük değişiklik içeren yasalar çıkarıldı. Bunlar yeterli değil” dedi.

Kentsel Dönüşüm Bireysel Değil Toplu Yapılmalı

Bandırma İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Gürkan İlgin “Bandırma’nın yapı stoğu %70i eski yapılar. Şehrin büyük bir deprem sonrası ana yolları, ara yolları ulaşıma yıkımlar ile kapanacak. Bunları bertaraf edecek planlamalar doğru ölçekte yok. Altyapı, toplanma yerleri ve geçici barınma alanlarının kurulacağı yerler belli değil.” dedi. İlgin sunumunda depremde hasar gören binalardan da bahsederek zamanında bir çok kaçak yapının “imar affı” yasası ile legal hale getirildiğini belirterek bu yapıların büyük tehdit oluşturduğuna, aynı zamanda imar affından faydalanan yapıların depremde yıkılması ile ortaya çıkacak vefatlarda ciddi yükümlülükler oluşacağına dikkat çekti. İlgin aynı zamanda yeni yapılmakta olan yapılarda halen devam eden yapım hatalarına dikkat çekerek inşaatlarda 99 öncesi yapılardaki yoğun yapım hatalarını ve bitişik nizam yapıların risklerini anlatı. İlgin şehrimizin bir kentsel dönüşüm planlaması olmadığını, kentsel dönüşümün bireysel yani parsel bazlı değil toplu bir şekilde yani alan bazlı olarak kentsel dönüşüm yasa ve yönetmeliklerine uygun şekilde ivedilikle bir plan içinde gerçekleştirilmesi gerektiğini belirtti.

Borsamız Yönetim Kurulu Başkanı Can Ata Tan, Meclis Başkanı Recep Güngör ve meclis üyelerimiz vermiş olduğu bilgilerden dolayı Mimarlar Odası Bandırma Temsilcisi Mehmet Ali Ozar ve Bandırma İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Gürkan İlgin’e teşekkür ettiler.