BORSAMIZ YÖNETİMİNDEN 2022 YILI DEĞERLENDİRMESİ

Borsamızın Yönetim Kurulu  Başkanı Can Ata Tan, Meclis Başkanı Recep Güngör, Yönetim Kurulu Başkan Yardımcıları Mehmet Aytekin ve Veysel Selvi, Yönetim Kurulu Üyesi Mustafa Çömez, Hayri Onur Eken ve Genel Sekreterimiz Ertunç İşbay’ın katılımıyla basın toplantısı düzenlendi.

Borsamız yönetimi  2022 yılının faaliyetleri hakkında verilen bilgilerin yanı sıra 2023 yılında  gerçekleştirilmesi planlanan çalışmalar ve projeler hakkında bilgiler verildi.

Yönetim Kurulu Başkanımız Can Ata Tan Kahramanmaraş merkezli meydana gelen ve 10 ilde büyük can kayıpları, yaralanmalar ve maddi hasara yol açan depremden duydukları büyük üzüntüyü dile getirerek, “Türkiye’mizin başı sağ olsun  Türkiye Cumhuriyeti, Türk insanı olarak  deprem felaketine  uğrayan  vatandaşlarımıza yardım için kenetlendik. Bu açıdan gururluyuz ama acımız çok büyük” dedi.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin(TOBB) koordinasyonundaki yardım kampanyasına  tüm odalar ve borsaların  katkı verdiğini Bandırma Ticaret Borsamızın da 110 bin lira nakdi   yardımda bulunduğunu vurgulayan  Tan, “ 15 Şubat 2023 günü, Elazığ Ticaret Borsası ile işbirliği içinde , Elazığ Borsası tarafından Malatya’da depremzedeler için hazırlanan seyyar mutfaklara başta  Çeşitli Gıda maddeleri olmak üzere gıda yardımı yapacağız” dedi.

Borsamızın önceki dönem Yönetim Kurulu Başkanı Halit Sezgin’in kaybından duydukları üzüntüyü bir kez daha vurgulayan Tan, O bizim için bir rol modeldi. 18 yıl hizmet vererek Borsamıza ve şehrimize değer kattı. Bandırma, onun bıraktığı bilgi ve düşüncelerden  bundan sonra da yararlanmayı sürdürecektir” diye konuştu.

1940 yılında kurulan Bandırma Ticaret Borsası’nın bugünlere ulaşmasında kurulduğu tarihten bu yana  görev yapan ileri görüşlü ve yenilikçi başkan ve yöneticilerin büyük katkıları bulunduğuna işaret eden  Tan, borsanın geçen yılki çalışmaları hakkında şu bilgileri verdi:

“Borsamız site entegrasyonunda halen 110 bin ton yatay depolama alanlarımız 2 adet 80 tonluk kantarlarımız, hububat ve gıda laboratuvarlarımız  bulunuyor. 100 dönümlük alanda çalışma yerleşkesine sahibiz. Borsamızda, geride bıraktığımız 2022 yılında 33 bin 400 adet işlem adedimiz oldu ve 32.2 milyar liralık işlem hacmi gerçekleştirildi. Bu işlemlerden toplam13.6 milyon lira tescil işlem geliri elde ettik. 2022 yılında en fazla işlem gören ilk beş ürünümüz piliç eti, küspeler, soya fasulyesi, buğday ve ayçiçeğinden oluştu.

Lisanslı depolama kapasitemiz için 70 bin ton kuruluş iznimiz var bunun 56.600 tonu faaliyet kapsamında. Bu kapasiteyle borsamız, ülkemizdeki lisanlı depo işletmesine sahip borsalar arasında toplam faaliyet izni olarak dördüncü sırada. Balıkesir ili sınırları içinde borsa kuruluşu olarak tek lisanslı depolar, Bandırma Ticaret borsamızda bulunuyor. 56.600   tonluk faaliyet izni bulunan lisanlı depolarımızın 2022 yılında doluluk oranı yüzde 67 olarak gerçekleşti.

Bandırma Ticaret Borsası’nın insana ve üretime   değer veren deneyimli bir  ekiple çalıştıklarını vurgulayan Can Ata Tan, Borsa olarak, Nisan ayında, Barselona Expo Gıda Fuarı’na Kosgeb desteği ile katılacaklarını belirterek, “ Barselona  deniz ürünleri   fuarına katılacağız.  Denizlerimizi çok önemsiyoruz.  Kendi kendine üreten bir kaynak olan denizlerimizi korumalıyız.” dedi.

GES Projesi

Lisanslı depoları için  GES projesi uygulamayı planladıklarını vurgulayan Tan, “ Kırsal ekonominin desteklenmesi, mali destek programı kapsamında, Güney Marmara  Kalkınma Ajansı’na başvurarak, bir proje hazırladık. GMKA’dan yüzde 75 destekli bu projemiz kabul edildi. Gelirimiz topraktan, enerjimiz güneşten düşüncesiyle bu projemizin çok yararlı olacağına inanıyorum” diye konuştu.