Borsamızda “Lisanslı Depoculuk” Bilgilendirme Toplantısı Yapıldı

Borsamızın konferans salonunda Lisanslı Depoculuk sistemi hakkında bilgilendirme toplantısı düzenlendi.

Bandırma Ticaret Borsası, Toprak Mahsulleri Ofisi(TMO) ve Bandırma Ziraat Odası işbirliğiyle borsa salonunda düzenlenen toplantıya katılanlara “lisanslı depoculuk” konusunda bilgi verildi.

Toplantının açılış konuşmasını Borsamızın Yönetim Kurulu Başkanı Başkanı Halit Sezgin, Şu anda kuruluş izni verilen 106 tane lisanslı depo işletmesi olduğunu söyledi.
Sezgin”  Bunlardan 40 işletme faaliyette. Öngörülen kapasite yaklaşık 10 milyon ton. 1 milyon 800 bin kapasite faaliyette. Oluşturulan ürün senetlerinin alım satımı 9 ticaret borsası tarafından yapılıyor. Borsamız bu yetkiyi alan 2. Borsa.” dedi.
Sezgin, “ Yalnızca ufku görmek yetmez, ufkun da ötesini görmek ve yeniliklere kucak açmak gerekir. Biz de lisanslı depoculuk ve ürün ihtisas borsacılığına geçerek, yalnız kentimize değil, ülkemize de katma değer sağlamayı amaçlıyoruz. Başarılı olmak için disiplin ve planlı çalışmak gerekir.” ifadelerini kullandı.

Ardından, Toprak Mahsulleri Ofisi Genel Müdürlüğü uzmanı Mevlüt Akan ve Gümrük Ticaret Bakanlığı İç Ticaret Genel Müdürlüğü Gümrük ve Ticaret Uzmanı Erdem Karaman, toplantıya katılanlara “lisanslı depoculuk” ve “ürün ihtisas borsacılığı” hakkında bilgiler verdiler.

Karaman,  “  Bugün ülkemizin tarımı için çok önemli olan lisanslı depoculuk sistemini bölgemizdeki üretici ve tüccarlarımıza anlatmak üzere buradayız. Lisanslı depoculuk uzun süreli depolanabilen tarım ürünlerinin analiz ve sınıflandırılmasının yetkili laboratuvarlar tarafından yapıldığı, sonrasında lisanslı depo adını verdiğimiz modern işletmelere depolandığı ve bu ürünleri temsilen ürün senetlerinin düzenlendiği ve ürün senetlerinin de borsada alınıp satılabildiği bir sistem olduğuna dikkati çekerek, şunları aktardı. “ Bu sisten üreticilere, tacirlere, sanayicilere çok önemli avantajları beraberinde getiriyor bu sistem. Üreticiler için sağlıklı, sigortalı depo imkanı sağlıyor. Ürün senetleri vasıtasıyla krediye kolay ulaşmalarını sağlıyor. Lisanslı depoculuk sistemi için çok önemli teşvik ve destek mekanizmaları hayata geçirilmiş durumda ” dedi.