FİDANCILIK GURUBU ÇALIŞMALARINA DEVAM EDİYOR.

Bandırma’ya Doku Kültür Laboratuvarı Kurulması için oluşturulan çalışma grubu Yalova Atatürk Bahçe Kültürü Merkez Araştırma Enstitüsü Müdürü Doktor Yılmaz Boz’u makamında ziyaret etti. Ziyarete, Balıkesir Akademik Danışmanı Onyedi Eylül Üniversitesi’den Prof. Dr Metehan Yılgör, Borsamızın Genel Sekreteri Ertunç İşbay, Bandırma Ticaret Odasını Temsilen Fikri Çıpa katıldı. Ziyarette Konuşan Prof. Dr Metehan Yılgör, ilçede kurulacak olan Doku Kültürü Laboratuvarıyla ceviz başta olmak üzere nitelikli anaç ve çeşitlerinin üretilebileceğini söyledi. Bandırma ve çevresindeki meyvecilik faaliyetlerinin büyük bölümünü ceviz yetiştiriciliğinin oluşturduğunu dile getiren Yılgör, bu nedenle projenin odağında cevizin bulunduğunu kaydetti. Bölgedeki ceviz üreticilerinin bahçelerinden daha fazla ve daha kaliteli ürün elde etmelerini sağlamayı amaçladıklarını vurgulayan Yılgör, projenin paydaşlarının Onyedi Eylül Üniversitesi, Ticaret Borsası, Ticaret Odası ve Hayvancılık Araştırma Enstitüsü olacağını söyledi.

Amaç Verimli Çeşitler Üretmek

Proje kapsamında yürütülecek ar-ge faaliyetlerinden birinin coğrafi bilgi sistemlerinde uzaktan algılama ve sayısal modelleme metotlarıyla mevcut ceviz üretim alanları ve yeni alanların uygunluk analizlerini yapmak olduğunu açıklayan Yılgör “Bitki doku kültürü laboratuvarında bölgemiz ve ülkemiz için ceviz başta olmak üzere nitelikli anaç ve çeşitlerini üreterek fidancılık sektörüyle paylaşacağız. Bu laboratuvar, cevizde ülkemiz için yeni sayılabilecek hızlı büyümeye imkan sağlayan anaçların ve verimli çeşitlerin çok hızlı üretimine imkan sağlayacağı gibi, lisans ve lisansüstü öğrencilerimiz için iyi bir öğrenme, birçok öğretim üyesi için de araştırma yapabilecekleri bir platform olacaktır” dedi. Hatırlanacağı üzer Bandırma ve çevresinde yaklaşık 3 bin 500 dekar alanda yılda 10 milyon adet ceviz fidanı yetiştiriliyor.