Süne Değerlendirme Toplantısı Borsamızda Yapıldı

Bandırma bölgesindeki buğday hastalıkları, süne mücadelesinin değerlendirildiği yıllık süne değerlendirme toplantısı, Borsamızın toplantı salonunda yapıldı.

Toplantıya Ankara Zirai Mücadele Merkez Araştırma Enstitüsü Türkiye Süne Koordinatörü Dr. Mümtaz Özkan, Bölge Koordinatörü  Ekrem Kaya, Balıkesir Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü’nden Mehmet Tankit, Balıkesir Bitkisel Üretim Şube Müdürü  Kaan Erözmen, Bandırma Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Osman Sefa Uyar, Bandırma Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü’nden Sebahattin Aydın, Borsamızın Genel Sekreter Yardımcısı Aybike Özbay, Laboratuvar Sorumlusu Merve Akbaş katıldı.

İç Anadolu’da Kuraklık Yaşadık

Ankara Zirai Mücadele Merkez Araştırma Enstitüsü Türkiye Süne Koordinatörü Dr. Mümtaz Özkan ülke genelinde sürdürülen süne çalışmaları hakkında bilgi verdi. Özkan 2016 yılında İç Anadolu Bölgesinde yaşanan kuraklık ve don olaylarına değinerek “ Bu yık çok farklı bir iklim yaşadık. Konya ve çevresinde 2015 sonunda 150 ml yağış görüldü. İç Anadolu tuz gölü civarında kuraklık yaşandı. Bu da böceklerin yapısını değiştirdi. Buğdayın kalitesi düştü.

Türkiye genelinde 5.7 milyon dekar alanda süne ilaçlama çalışması yapıldı. Yapılan 600 bin adet numune analiz sonucu süne ortalaması 0,66 ile 0,81 arasında olduğu görüldü. İlaçlama yapılmayan yerlerde bu oran 2,59 civarında.

Bu yıl TMO 2.5 milyon ton buğday alımı yaptı. Bandırma’da bu rakam 17 bin ton Türkiye genelinde hasadın %99 u bitti. Edirne Borsada 26 bin ton civarında ürün işlem gördü.” Dedi. Özkan Polatlı bölgesinde buğdayların yemlik olarak kullanılmasında ki sebepleri ise kırık tane, diğer hububat, embriyo kararması, protein düşüklüğü ve süne kımıl oranından kaynaklandığını belirtti.

Böcekler Form Değiştirdi.

Bölge Koordinatörü  Ekrem Kaya da süne çalışmaları hakkında yapılan tespitleri paylaştı. Kaya böceklerin yapısının geliştiğin belirterek “2016 yılı zararlı böcekler açısından farklı bir yıl oldu. Şubat – Mart aylarında sıcaklıktan dolayı gelişim çok oldu. Zararlı böcekler form değiştirdi. Süne zararında artış oldu. Böcek sayısı geçen yıla göre 2 ila 4 kat arttı. Ayrıca zararsız olarak bilinen böcekler bile bu yıl zararlı hale geldi. 959 bin dekarlık alanda survey çalışması yapıldı. Survey çalışmaları 15 gün önceye alındı. 409 bin dekar alanda ilaçlamaya karar verildi. 246.500 dekar alanda ilaçlama yapıldı. 323 adet örnekte süne çalışmaları yapıldı. Süne analiz sonuçları % 0,7 civarında oldu.” Dedi.

Borsamızın hububat laboratuvarı sorumlusu Merve Akbaş bölgemizde yetişen buğdaylarda verimin yüksek olduğunu, üretici ve alıcıların durumdan memnun olduğunu belirtti. Ayrıca yapılan analizler sonucunda buğdayların protein ve glüten değerlerinin de iyi seviyede olduğunu süne oranın da düşük olduğunu belirtti. Toplantıda borsamızın hububat laboratuvarında gerçekleşen analizlerinden elde edilen veriler de sunuldu.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.